انتشار چاپ جدید کلیات بسحق اطعمه شیرازی

ميراث مكتوب - چاپ جدید کلیات بُسحق اَطعمۀ شیرازی تألیف مولانا جمال الدین ابواسحق اطعمۀ شیرازی به تصحیح دکتر منصور رستگار فسایی منتشر شد.

شیخ جمال الدین ابواسحاق حلاج اطعمۀ شیرازی، از شاعران و نویسندگان توانمند عرصۀ طنزپردازی و نقیضه سرایی، سدۀ نهم هجری است. اثر حاضر کلیات اطعمه شامل کنزالاشتهاء، قصاید، مثنویات، نقیضه ها، مقطعات، رباعیات و آثار منثور وی است. مجموعۀ این اثر گرچه دربارۀ توصیف گونه های غذا و نوشیدنی است، اما حاوی اطلاعات ارزشمند ادبی، تاریخی، اجتماعی و علمی گوناگون نیز می باشد.

او نه تنها در طنزگویی و نقیضه سرایی توانمند بود، در تحلیل آثار هنری شاعران نام آور ادب فارسی چون حافظ، سعدی، مولوی، انوری، سلمان ساوجی، امیرحسین دهلوی و شاه نعمت الله ولی دیدی روشن و خردمندانه داشت.

این کتاب که یکی از متون اصیل طنز فاخر در ادب فارسی است، به همت دکتر منصور رستگار فسایی و با مقابلۀ نسخ معتبر تصحیح و توسط مرکز پژوهشی میراث مکتوب، در سال 1382 به زیور طبع آراسته شده بود، بعد از سال ها نایاب بودن، با تجدید نظر و اضافاتی از سوی مصحح، منتشر شده است.

طنز بسحق، نمونۀ زیبایی از ذکاوت و نکته سنجی شاعرانه ای است که توانسته آگاهی های ارزنده تاریخی و اجتماعی زمانۀ خود را به خوانندۀ تیزبین انتقال دهد، هرچندگاه تلخی هایی نیز که جزء ذات طنز حقیقی است در ابیات او نمودار است.

ناگفته نماند که بسحق از عالم حقیقت غافل نبوده و غایت کار خود را چنین می سراید:
سرّ انسان در لباس نان و آب
گفته شد والله اعلم بالصواب

کلیات بسحاق ترکیبی از شعر و نثر است و اشعار او نیز از قصیده و غزل و قطعه و رباعی و فردیات تشکیل شده است. کلیات او علاوه بر انواع شعر از چند رسالۀ نثر هم تشکیل شده که به وسیلۀ خود بسحاق در این دیوان، فراهم آمده و در روزگار خود وی به شهرت کافی دست یافته است.

در چاپ جدید کلیات بُسحق اطعمه شیرازی نخست به احوال و آثار شیخ ابواسحاق اطعمۀ شیرازی پرداخته شده و سپس در بخش اول آثار منظوم جمال الدین ابواسحق اطعمۀ شیرازی مورد بررسی قرار گرفته است. بخش دوم نیز به آثار منثور وی اختصاص دارد.

چاپ جدید کلیات بُسحق اطعمۀ شیرازی تألیف مولانا جمال الدین ابواسحق اطعمۀ شیرازی به تصحیح منصور رستگار فسایی در 357 صفحه، شمارگان 200 نسخه، قطع وزیری و به بهای 250000 ریال از سوی مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر شده است.



افزودن دیدگاه جدید

Filtered HTML

  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • تگ‌های HTML مجاز: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
جهت اطلاع از آخرین اخبار و مطالب ثبت‌نام نمائید